Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη σε φόρμα

474
GF11-keik-sokolatas

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά & Χρόνος παρασκευής:  55 λεπτά

Η συνταγή μπορεί να γίνει και χωρίς λακτόζη. Αν θέλετε να κάνετε γλάσο σοκολάτας, χρησιμοποιήστε κομματάκια σοκολάτας χωρίς λακτόζη και γάλα καρύδας.

Υλικά:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 340 γρ. (11/2 φλιτζάνι) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 115 γρ. (1 φλιτζάνι) άσπρο αλεύρι ρυζιού
  • 85 γρ. (3/4 φλιτζανιού)κακάο
  • 60 γρ. (1/2 φλιτζάνι) γλυκό αλεύρι ρυζιού
  • 30 γρ. (1/4 φλυτζανιού) ταπιόκα
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. ξανθανικό κόμμι
  • 340 γρ. (11/2 φλιτζάνι) παγωμένο δυνατό καφέ
  • 100 γρ. (1/2 φλιτζάνι) φυτικό έλαιο
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
  • 6 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα καρύδας
  • 130 γρ.(3/4 φλυτζανιού) τσιπς μαύρης σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΑΣΤΙΚΗΣ:
  • 150 γρ. (11/3φλυτζάνια) ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 21/2 κ.σ. νερό
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γλ. έλαιο πορτοκαλιού ή λεμονιού λάδι

Προϊόντα Χωρίς Γλουτένη

Εκτέλεση:

Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνετε τη φόρμα του κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι ρυζιού, το κακάο, το γλυκό αλεύρι ρυζιού, το άμυλο ταπιόκας, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το ξανθανικό κόμμι. Προσθέστε τον καφέ, το φυτικό έλαιο, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο το μίγμα σας. Τοποθετήστε το μίγμα στη φόρμα & ψήστε για περίπου 55 λεπτά Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για πέντε λεπτά και στη συνέχεια γυρίστε το πάνω σε μια πιατέλα. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να ρίξετε από πάνω το γλάσο σοκολάτας ή  το γλάσο ζαχαροπλαστικής.

Για το γλάσο σοκολάτας: Βάζετε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα σε μπεν μαρι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει για δύο λεπτά και ρίξτε το γλάσο σοκολάτας ομοιόμορφα πάνω από το κέικ. Αφήστε να πήξει για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε. Για το γλάσο ζαχαροπλαστικής: Σ’ ένα μπολ  ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη, το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας  μ ένα πιρούνι μέχρι να γίνει λείο. Προαιρετικά, ρίχνουμε κερασάκια πάνω απ’ το κέικ και το αφήνουμε να πήξει για 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Ακολουθήστε μας και εσείς στην σελίδα μας στο Facebook!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ