Κέικ με σοκολάτα υγείας χωρίς γλουτένη & παγωμένη γκανάζ με πορτοκάλι

845
GF16-sokolatenio-keik-sokolatas

Αυτό το κέικ συνδυάζει το πορτοκάλι με τη μαύρη σοκολάτα μ έναν εξαιρετικό τρόπο!

Υλικά:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καρύδας ή μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας ή γάλα της επιλογής σας
  • 1 κ.γλ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού ή μηλοξυδο
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο καφέ
  • ½ φλιτζάνι φυτικό έλαιο, όπως ηλιέλαιο
  • 1½ κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 και ¾ ποτήρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • ¾ φλιτζανιού άγλυκο κακάο
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα χωρίς γλουτένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξανθανικό κόμμι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Λαδώστε το σκεύος σας και απλώστε την λαδόκολλα.
  • Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη 3 έως 5 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ ρίξτε το γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού ή το ξύδι. Προσθέστε τον καφέ, το  λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το ξανθανικό κόμμι και το αλάτι.
  • Προσθέστε στο μίξερ το υγρό και το στερεό μείγμα εναλλάξ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Βάλτε το έτοιμο μίγμα στη φόρμα και ψήστε το στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
  • Αφού το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε το κέικ σας να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια βγάλτε το από την φόρμα. Έπειτα ετοιμάστε τη γκανάζ πορτοκάλι και γαρνίρετε με ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού αν σας αρέσει.
ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΓΚΑΝΑΖ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Υλικά:

  • 1 κι ⅓ φλιτζανιού μαύρη σοκολάτα χωρίς γλουτένη
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού

Προϊόντα Χωρίς Γλουτένη

Εκτέλεση:

  • Τεμαχίστε τη σοκολάτα και τοποθετήστε σ ένα μπολ.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα καρύδας. Ρίξτε το ζεστό γάλα πάνω από τη σοκολάτα κι ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Ανακατέψτε το μίγμα και προσθέστε το εκχύλισμα πορτοκαλιού. Έπειτα αφήστε το μίγμα σας για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Μόλις τη βγάλετε από το ψυγείο, ανακατέψτε την με μίξερ χειρός για περίπου 3 λεπτά.
ΖΑΧΑΡΩΜΕΝΕΣ ΦΕΤΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Υλικά:

  • 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε το πορτοκαλί σε φέτες αφαιρώντας την ψίχα
  • Βάλτε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα,βάλτε το νερό με την ζάχαρη & αφήστε το να βράσει
  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε την κατσαρόλα να σιγοβράσει για 15 λεπτά έως ότου οι φλούδες αρχίζουν να γίνονται γλυκές.
  • Γαρνίρετε το σερβιρισμένο κέικ σας

Για κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά, μπορείτε να παραλείψτε τα 2 αυγά.

Στο ΒΗΜΑ 2:αντικαταστήστε τα με 1 κ.σ. λινάρι και με 3 κ.σ.  χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη .

Στο ΒΗΜΑ 3: προσθέστε 1 κ.σ. κορν φλάουρ. Μειώστε το λάδι σε ¼ φλιτζανιού και 2 κ.σ.

Ακολουθήστε μας και εσείς στην σελίδα μας στο Facebook!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ