10 Συμβουλές για τη Νέα Σχολική Χρονιά

410
GF43-tip-9-sxoliki-xronia

Πηγαίνοντας στο σχολείο ένα παιδί που μόλις έχει διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη είναι σημαντικό να το κάνουμε να μην έχει άγχος γιατί πρέπει να ακολουθήσει μία διατροφή χωρίς γλουτένη και να κάνουμε τη διαδικασία του κολατσιού του εύκολη και όσο το δυνατόν απολαυστική. Παραθέτουμε παρακάτω 10 χρήσιμα tips για τους γονείς παιδιών που πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή χωρίς γλουτένη:

Επισήμανση των κινδύνων:

Αναγνωρίστε μέρη και καταστάσεις όπου παιδί σας μπορεί να εκτεθεί σε κινδύνους. Τέτοια μέρη είναι το σχολείο, οι καφετέριες, η εκδρομή, ο αθλητισμός κλπ.

Εκπαιδεύστε το παιδί σας:

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ποια τρόφιμα δεν επιτρέπονται ενώ ταυτόχρονα διδάξτε το για τη θετική πλευρά του φαγητού χωρίς γλουτένη.

Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς:

Συζητήστε με τους δασκάλους των παιδιών σας και ενημερώστε τους σχετικά με τη νέα κατάσταση, πείτε τους τι επιτρέπεται και τι όχι στη διατροφή των παιδιών σας. Ζητήστε τους να παρατηρεί και να ελέγχει μήπως τα παιδιά σας εκτεθούν ηθελημένα ή άθελά του σε κάποιο κίνδυνο και ζητήστε τους να είναι δίπλα στο παιδί σας με διακριτικότητα. Πολλές φορές τα παιδιά είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα και ενημερωμένα που ξέρουν καλύτερα από τους δασκάλους τι πρέπει και τι όχι και το ακολουθούν πιστά.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αναγνωρισιμότητας:

Μπορείτε να προτείνετε στον δάσκαλο ή στον διευθυντή του σχολείου των παιδιών σας να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με τον gluten free τρόπο διατροφής, ποιοι τον ακολουθούν και γιατί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αποφύγει το bullying, τα πειράγματα και μία σειρά από άλλες αγχωτικές καταστάσεις, όπως να το ρωτούν συνέχεια οι συμμαθητές του για αυτά τα περίεργα πράγματα που τρώει και γιατί τα τρώει αυτά και όχι ότι τρώνε και τα υπόλοιπα παιδιά και πιστέψτε με , αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για τα παιδιά, τα φέρνει σε πολύ δύσκολη και αμήχανη θέση και χρειάζεται πολύ κουβέντα από τους γονείς οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά τους αλλά και τα οπλίσουν με επιχειρήματα για την επόμενη φορά.

Ιατρικές Συμβουλές για την Γλουτένη

Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί:

Προετοιμάστε το παιδί σας εξηγώντας του αναλυτικά την διατροφή που ακολουθεί και γιατί πρέπει να την ακολουθεί. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τη μέθοδο της μαιευτικής έτσι ώστε το παιδί να αντιληφθεί καλύτερα τα δεδομένα και να κάνει κτήμα του τις απαντήσεις. Τώρα μπορεί να εξηγήσει σε κάποιους περίεργους συμμαθητές του πολλά περισσότερα πράγματα. Αυτή η διαδικασία θα γεμίσει με αυτοπεποίθηση το παιδί σας και θα το απελευθερώσει από το πιθανό άγχος που του προκαλούσε η κουβέντα για την gluten free διατροφή του.

Δώστε του εύκολα τρόφιμα μαζί του:

Καλό θα είναι το πακέτο που έχετε δώσει στα παιδιά να περιέχει τρόφιμα που δεν θα τα δυσκολέψουν στο να τα φάνε. Ένα τοστ, λίγα κομμένα καρότα, ένα βραστό αυγό, ένα κομμάτι πίτα με gluten free σφολιάτα κλπ.

Φροντίστε το φαγητό τους να είναι «κανονικό»:

Τα παιδιά αγχώνονται γιατί αισθάνονται πως το φαγητό τους δεν είναι σαν των άλλων παιδιών. Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα του παιδιού σας μοιάζουν με εκείνα των άλλων παιδιών. Ένα εύκολο tip για να ξεφύγετε από αυτό το βάσανο είναι να συμπεριλαμβάνεται μεγάλες ποσότητες λαχανικών (π.χ. καρότα, αγγούρια) και φρούτων (π.χ. μήλο, μπανάνα, μανταρίνι, φράουλες, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα).

Εξασφαλίστε ποικιλία:

Πρέπει τα γεύματα των παιδιών να χαρακτηρίζονται από ποικιλία ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό.

Μη βάζετε περιορισμούς:

Μην επιτρέψετε η gluten free διατροφή των παιδιών σας να τα αποκλείσει από κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν και τα άλλα παιδιά. Η ζωή ενός ανθρώπου που κάνει μία διατροφή χωρίς γλουτένη είναι διαχειρίσιμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη προετοιμασία.

Προσφέρετε μια απόλαυση κάθε φορά σε λίγο:

Αν ο στόχος σας είναι να παρέχετε γεύματα βασισμένα σε υγιεινές επιλογές τα παιδιά αξίζουν ένα περιστασιακό γεύμα ή κέρασμα μετά το σχολείο. Θα βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο πιεσμένα και δεν θα καταστρέψει ένα συνολικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής αν είναι ένα περιστατικό μία φορά στο τόσο.

Ακολουθήστε μας και εσείς στην σελίδα μας στο Facebook!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ